1)Wat is solo apparatuur en voor wie is deze bedoeld?
→
doel van de apparatuur→
doelgroep TOS→
doelgroep doof/sh→
doelgroep regulier2) Kan ik de solo apparatuur ook thuis gebruiken?
Voor leerlingen in het reguliere onderwijs waarvan de verzekering de solo apparatuur vergoed heeft, kan de solo apparatuur ook thuis gedragen worden. Voor leerlingen binnen het cluster 2 onderwijs geldt dat de solo apparatuur eigendom van school is en niet mee naar huis gegeven kan worden. In sommige gevallen is het mogelijk solo apparatuur via de zorgverzekeraar aan te vragen, voor in de thuissituatie.
3) Heeft mijn kind de solo apparatuur de hele lesdag nodig?
→
wanneer dragen doof/sh→
wanneer dragen TOS→
wanneer dragen regulier onderwijs4) Heeft mijn kind de solo apparatuur voor altijd nodig?
Nee, leerlingen met TOS kunnen door groei in auditieve vaardigheden en taalontwikkeling de solo apparatuur in een later stadium niet meer nodig hebben. Daarom wordt het gebruik van de apparatuur jaarlijks geevalueerd.
Leerlingen die doof of slechthorend zijn kunnen, afhankelijk van de hoormogelijkheden en situatie, wel of geen meerwaarde hebben van de solo apparatuur. Leerlingen die bijvoorbeeld met hun hoortoestellen/CI niet tot spraakverstaan komen, zullen geen meerwaarde ervaren aan solo gebruik. Daarom wordt op de leeftijd van 9 jaar het gebruik van de solo apparatuur bij d/sh leerlingen geevalueerd. Er zijn ook leerlingen in de tienerleeftijd die de solo apparatuur als niet prettig ervaren (ruist, piept) of die de solo apparatuur niet willen dragen omdat deze hen in een uitzonderingspositie brengt. Het blijft daarom belangrijk de technische werking en de meerwaarde van de de apparatuur geregeld in beeld te brengen.
5) Hoe maak ik de leerling wegwijs in het gebruik van solo apparatuur?
→
de leerling voorbereiden6) Hoe maak ik de leerkracht wegwijs in het gebruik van solo apparatuur?
→
de leerkracht voorbereiden